Zawsze chciałem ugotować to danie , ale zależało mi żeby zrobić to tutaj z lokalnych składników i według domowego przepisu. No i z szefem Antoniem 🙂
Tak też się stało.
Pašticada bo o niej mowa, to dalmatyńskie danie robione z wołowiny lub cielęciny, najczęściej z udźca.
Spore kawałki mięsa nadziewane są marchewką i obsmażane na patelni, następnie duszone w sosie z dodatkiem wina stołowego i słodkiego wina prošek, a także suszonych owoców, najczęściej śliwek oraz oliwy i soli morskiej, niektóre przepisy podają też liść laurowy, a nawet goździki.
Cały proces trwa ok 3- 4 godzin , następnie mięso kroimi na plastry, z zalewy w której dusiło się mięso powstaje idealny sos , możemy go lekko zagęścić bułką tartą .
Do tego dania najczęściej podaje się kluseczki ziemniaczane zwane njoki, które powinny być ugotowane bezpośrednio przed podaniem. Nasze były ręcznie robione przez znajomą Antonia i Marija Šiljeg z Korculi. Tradycyjna pašticada charakteryzuje się bardzo intensywnym i pełnym smakiem, a mimo to czasami kluseczki posypuje się jeszcze startym twardym serem owczym.



Bardzo ciekawym składnikiem tego dania jest wino Prošek.
Prošek należy do kategorii specjalnych deserowych win, a otrzymywany jest inną metodą od tej, która jest stosowana przy produkcji klasycznego wina. Główne szczepy, które wykorzystuje się do produkcji prošeku to autochtoniczne chorwackie szczepy, jak rukatac, vugava, pošip, istarska malvazija, dubrovačka malvasia, lasina, babić, galica albo plavac mali, a wyróżnia je szczególna słodycz i dlatego świetnie pasuje do słodkich dań i czasami nawet zmienia ich smak.
Dojrzałe winogrona wybrane do produkcji prošeku najpierw są suszone na słomie albo witkach, wieszane są na drucie albo składane na gęstych sieciach drucianych. Po wysuszeniu, winogrona się prasuje, żeby wydostać z nich pozostały sok. Po pierwszym prasowaniu przebiega proces maceracji, czyli ponownego moczenia wysuszonych winogron, po czym następuje drugie prasowanie. Kolejnym krokiem przy powstawaniu prošeku jest fermentacja, która trwa znacznie dłużej niż w przypadku klasycznego wina, ponieważ surowiec na prošek zawiera więcej cukru. Po zakończeniu fermentacji prošek należy zostawić, żeby dojrzał. Proces ten odbywa się w drewnianych beczkach, które winu nadają dodatkowy aromat. Prošek następnie rozlewany jest do butelek .

Po uraczeniu się dalmatyńskim przysmakiem , postanowiliśmy zwiedzić Ston, atrakcję turystyczną znajdującą się niespełna 30 min drogi od Kleku.
Ston to niewielkie miasteczko które kryje w sobie tak wiele atrakcji, że nie sposób pominąć go w swoich planach poznawania tej części Chorwacji. Znajdują się tam najdłuższe mury obronne w Europie, solana oraz hodowle znanych i cenionych w całej Europie ostryg.
Ston posiada najdłuższe mury obronne w Europie. Na świecie, tylko Wielki Mur Chiński jest dłuższy. Stąd, czasami można się spotkać z nazwą „europejski mur chiński”.
Solana Ston jest najstarszą solaną w Europie, a także posiada największe baseny solankowe w basenie Morza Śródziemnego.
Samo stare Miasto jest bardzo małe z charakterystycznymi dla Dalmacji uroczymi wąskimi uliczkami, wypełnione knajpkami galeriami i sklepikami z pamiątkami .

Powrót do Kleku prowadził nas przez miasto Neum i skąpane w zachodzącym słońcu wybrzeże Bosni i Hercegowiny .

A na miejscu czekała już na nas dostawa win Dida moj Plavac mali przywieziona przez samego szefa winnicy Vina Deak Damira , które przywieziemy ze sobą do Polski 🙂
https://vina-deak.com
